6 de nov. 2011

Cama-sec

Altres noms: Carrereta, corretjola, fals moixernó 
Nom científic: Marasmius oreades (del grec marasmós -extremadament prim- i Oreiádes -nimfes de les muntanyes)
Divisió: Basidiomycota
Família: Tricholomataceae


Descripció

Té l'inconvenient que cal molta paciència per a fer-ne un cistell però, en canvi, surt en grups i en gran nombre, formant erols en prats i marges de camí. Abans, quan no se'n sabia l'origen, s'associaven a l'activitat de les fades i les nimfes de les muntanyes.

És un bolet de talla petita, amb el barret de 2 a 6 cm, carnós i elàstic, de vegades amb un mamelló central, d'un groc ocraci fosc, amb làmines lliures, espaiades i gruixudes, del mateix to. Té el peu prim, de 3 a 6 cm d'altura, ple i molt tenaç, que es recargola quan s'asseca. La seva carn blanquinosa és dolça i suaument perfumada, i desprèn una olor suau i agradable.

Hàbitat i època de l'any

Viu sobretot entre l'herba dels prats en grups nombrosos, sovint formant erols espectaculars, fent cercles que coincideixen amb la zona d'activitat del miceli. Es troba sobretot a la tardor (és dels primers bolets a sortir quan hi ha les primeres pluges), però també pot surtir a la primavera i fins i tot a l'estiu, en llocs frescals.

Valor culinari

És un comestible excel·lent i s'empra per adobar guisats de carn. S'asseca fàcilment i pot guardar-se indefinidament per ser consumit fora de temporada, guardant la major part de les seves propietats gustatives. Al mercat se'l ven envasat en sobrets i en capsetes amb l'incorrecte nom de moixernó.

Bolets similars

Pot confondre's amb la colibia dels roures (Collybia dryophila), que se'n diferencia per les seves làmines més fines i cenyides i pel seu peu buit, que s'esquinça quan es recargola i que també és comestible, però poc apreciat.

1 comentaris:

pere ha dit...

mmmmm!!! cama-secs !!! que bons!!!! he tingut un petit ensurt amb aquests petitons . El dissabte els vaig posar a secar mitjançant un calefactor d'aire calent durant unes quantes hores, convençut que ja estaven ben secs els vaig possar en una caixa perque s'acabessin de secar pero avui els he trobat ben humits. putada. A casa no tinc cap calefactor i he optat per possar-los al forn a temperatura molt baixa. Pero tinc dubtes: no perderan les seves propietats ? no se quan hauran perdut totalment l'humitat que porten dins i no se quan treure'ls perque no em passi el mateix que em va passar fa uns dies.
Que opines randy?

Publica un comentari a l'entrada

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons