Nom científic: Agaricus campestris (del llatí campester, perquè creix al camp)
Altres noms: xampinyó silvestre, rubiol
Divisió: basidiomicet
Família: agaricàcies
Descripció
El seu barret blanquinós, de 4 a 10 cm. de diàmetre, és globulós de tenre i planer convex de vell. És molt carnós, amb la carn blanca i consistent. Sol tenir escames blanquinoses que prenen un color brunenc amb l'edat. La carn pren un color lleugerament rosat quan es talla.
Les làmines, amples i denses, són d'un color rosat que es va tornant marró i posteriorment negre amb l'edat. Quan es talla també s'enfosqueix.
El peu, blanc, robust i amb una anella, es pot separar. És cilíndric i massís i fa de 5 a 8 cm. d'alçària. Per sota l'anella sol tenir vires marronoses.
Hàbitat i època de l'any
Bolet sapròfit, d’espais oberts, camps, prats, herbassars i clars de boscos. Prolifera amb més abundància en terrenys adobats per animals. Les millors zones per anar a buscar camperols les trobem en prats i pastures de les comarques dels Pirineus i Pre-pirineus, com tota l’àrea propera al coll de la Creueta, entre la serra del Montgrony i Puigllançada. En menor mesura, en trobarem en moltes de les comarques de Lleida, la depressió central i les muntanyes de Tarragona, i en una bona part de les de Girona.
Es troba a primavera i tardor, i als estius si són frescos.
Valor culinari
Comestible. És més bo que el xampinyó cultivat (Agaricus bisporus), i es pot menjar hasta cru. Malgrat tot, en algunes zones no s'aprecia, i fins i tot es refusa. En general a les cuines d'Europa i de les zones de muntanya catalanes (Pirineus) és força ben valorat. És recomanable menjar-ne només exemplars joves, quan les làmines encara són rosades, per evitar el gust amargant que adquireixen quan són grossos.
Bolets similars
La bola de neu (
Agaricus arvensis) és un bolet molt semblant al camperol, comestible de la mateixa qualitat. La bola de neu pudenta (
Agaricus xanthodermus) és una espècie tòxica, d’olor desagradable i que grogueja quan es toca.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada